INFORMATIE OVER DUBAI

ALGEMEEN

Dubai heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een wereldwijde trekpleister voor toeristen, maar niet alleen voor toeristen, want ook expats en de mensen uit zakenwereld hebben Dubai massaal ontdekt. Het zonovergoten emiraat staat vol luxe hotels, reusactige shopping malls, zinderende attracties en heeft tientallen kilometers verbluffend mooie stranden.

Dubai is een smeltkroes van culturen van over de hele wereld. De lokale bewoners worden Emiratis genoemd en zij vormen slechts zo'n 10 tot 15% van de totale bevolking. Dat betekent dat de bevolking van Dubai vooral gevormd wordt door expats uit met name Westerse landen en gastarbeiders uit andere Arabische landen en Azië.

Arabisch is de officiële taal van Dubai, maar óók Engels wordt veel gesproken. Op veel plaatsen zul je zowel Arabisch als Engels tegenkomen.

De officiële munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten is de Dirham (AED). In Dubai vind je vele wisselkantoren en zijn er voldoende pinautomaten, zodat je altijd aan geld kunt komen.

Als toerist dien je je ervan bewust te zijn, dat Dubai een Islamitisch land is. Om die rede dienen alle culturele en religieuze regels van het land gerespecteerd te worden. De kledingregels in veel openbare gebouwen en moskeeën zijn streng. Men dient armen, schouders, benen en knieën te bedekken en vrouwen moeten een hoofddoek dragen. In de stad zelf zijn deze regels een stuk milder. Toch is ook hier enige aanpassing gewenst, niet te strak of onthullend. Badkleding is alleen toegestaan bij zwembaden en op de stranden.

Hoewel je in sommige hotels, restaurants en bars alcohol kunt krijgen is het goed om je te realiseren, dat het gebruik hiervan op ondermeer de openbare weg en stranden ten strengste verboden is. Openbare dronkenschap kan je serieus in de problemen brengen!

GEOGRAFIE

Dubai is gelegen in het Midden-Oosten aan de Perzische Golf en is één van de zeven emiraten, die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. De andere zes emiraten zijn Abu Dhabi, Ras al-Khaimah, Sharjah, Ajman, Fujairah, and Umm al-Qaiwain. Abu Dhabi is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten en ligt zo'n 120 kilometer ten zuiden van de stad Dubai

De Verenigde Arabische Emiraten gelegen aan de Perzische Golf

GESCHIEDENIS

Dubai heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1095. Helaas werden in het oude Dubai de annalen niet accuraat gearchiveerd, maar er zijn aanwijzingen, dat de historie van het emiraat nog veel verder teruggaat. In het historisch museum van Dubai zijn diverse kunstvoorwerpen te vinden, die duiden op een oude beschaving die zelfs teruggaat tot 200 á 300 jaar vóór Christus.

Volgens de officiële website van de Dubaiaanse overheid gaan de eerste vernoemingen van Dubai terug tot het jaar 1095, gevonden in het 'Book of Geography' van de Andalusisch-Arabische geograaf Abu Abdullah al-Bakri.

ETYMOLOGIE

Over het ontstaan van de naam Dubai bestaan vele theoriën, we noemen er drie:

Theorie 1: Omdat Dubai van oudsher al een rijk handelscentrum was, geloven sommige mensen dat de naam afstamt van het woord, dat geld betekent.

Theorie 2: Sommigen beweren dat de naam is ontstaan uit een combinatie van de Perzische woorden voor twee en broers.

Theorie 3:  Anderen zeggen dat de naam Dubai komt van het woord 'daba', een afgeleide van de verleden tijd van het werkwoord 'yadup', dat kruipen betekent. Het zou refereren aan het langzame stromen van het water in de Dubai Creek.


DUBAI TOT DE JAREN '60

In 1833 vestigde de familie Makioum zich in Dubai. In die tijd was Dubai een klein handels- en vissersdorp, maar de populariteit groeide. Dubai bestond uit drie wijken: Deira, Bur Dubai en Shindagha. De markt van Deira was één van de grootste van de regio en dat verklaart waarom shoppen in Dubai nog altijd één van de belangrijkste attracties is.

Het oude Dubai van voor de grote ontwikkeling

Dubai was een belangrijke havenstad. Tot de jaren '30 was Dubai bekend om de export van parels. Als gevolg van de grote economische depressie in de jaren '30 stortte de parelindustrie in elkaar. Maar ook zonder de parelhandel genereerde Dubai nog voldoende inkomsten uit de handelsactiviteiten. In de jaren '40 en '50 werd basis van de huidige infrastructuur van Dubai aangelegd. In 1959 kreeg Dubai zijn eerste luchthaven en zijn eerste hotel, genaamd Airlines Hotel. In 1965 werd de eerste start- en landinsbaan van asfalt aangelegd bij het vliegveld en dat betekende meer in- en uitgaande vluchten.

Dubai Airport in 1965

DUBAI IN DE JAREN '60 EN '70

In 1966 werd er olie ontdekt in Dubai, dit leidde tot een sterke groei van het inwonertal van de stad. De nieuwe bron van inkomsten zorgde ervoor dat Dubai verder kon bouwen aan de infrastructuur, bruggen, havens, wegen, scholen en ziekenhuizen werden gebouwd.

In 1971 sloot Dubai zich aan bij vijf andere emiraten, te weten: Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Qawain and Fujairah. Vanaf dat moment vormden zij de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In 1972 sloot Ras Al Khaimah zich als zevende emiraat aan bij de VAE.

In 1973 introduceerde de Verenigde Arabische Emiraten een eigen munteenheid, de United Arabian Emirates dirham (AED).

De zes leiders van de emiraten die in 1971 de Verenigde Arabische Emiraten oprichtten

DUBAI IN DE JAREN '80 TOT HEDEN

Ook na de jaren '70 bleef het aantal inwoners van Dubai stijgen, zo ook de inkomsten uit olie en handel. Ook de luchtvaart industrie bleef gestaag groeien. In de jaren '90 kwamen veel grote internationale bedrijven naar Dubai. Sindsdien groeit Dubai razendsnel en wordt vandaag de dag beschouwd als één van 's-werelds belangrijkste economische hubs.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat Dubai nog steeds vooral leeft op de olie inkomsten, vertrouwt het land al lang niet meer uitsluitend op de inkomsten uit olie. Tegenwoordig haalt Dubai ook veel inkomsten uit bijvoorbeeld toerisme en onroerend goed. De stad ontwikkelt zich in hoog tempo. Reusachtige shopping malls, enorme wolkenkrabbers, uitgestrekte kunstmatig aangelegde eilanden en andere mega projecten schieten als paddestoelen uit de grond.

De twee internationale luchthavens van Dubai, Dubai International Airport en Al Maktoum Airport, verwerken jaarlijks miljoenen reizigers. In 2015 bezochten meer dan 14 miljoen mensen Dubai, onder wie 115.000 Nederlanders. De komende jaren stoomt Dubai zich klaar voor de wereldtentoonstelling Expo 2020.

Lees hier meer over Expo 2020 en andere toekomstige projecten in Dubai

Mega project Dubai Creek Tower, over enkele jaren het nieuwe hoogste gebouw ter wereld

VOLG ONS